Dippikastike- ja majoneesireseptit
Tässä kokoelma erilaisia omatekoisia dippikastikkeita ja maustettuja majoneeseja joita voi käyttää esim. friteerattujen ruokien, kasvisten, sipsien ym. dippailuun tai vaikka hampurilaisten, hot dogien tai kebablihan lisukkeena.
Dippikastikkeet ja majoneesit
Raaka-aineet
Sinihomejuustodippi
- 1 dl Majoneesi
- 1 rkl Täysmaito
- 40 g Sinihomejuusto pienenä muruna
- 1 tl Sitruunan mehu
- 0.1 tl Mustapippuri
Hunaja-Sinappi -majoneesi
- 1 dl Majoneesi
- 1 rkl Makea sinappi
- 1 rkl Dijon sinappi
- 2 rkl Hunaja juokseva
- 1 tl Sitruunan mehu
Cheddarjuusto -dippi
- 2 dl Täysmaito
- 3 dl Cheddar-juusto raastettuna
- 1 rkl Voi
- 1 rkl Vehnäjauho
- 1 tl Dijon sinappi
Chili-/Srirachamajoneesi
- 1 dl Majoneesi
- 2 rkl Sriracha kastike
- 1 tl Limen mehu
Valkosipulimajoneesi (Aioli)
- 1 dl Majoneesi
- 1 tl Sitruunan mehu
- 2 kpl Valkosipulin kynsi murskattuna
- 0.1 tl Mustapippuri
Ranch -kastike
- 1.5 dl Kermaviili
- 0.25 tl Paprikajauhe
- 0.25 tl Tilli kuivattu
- 0.25 tl Persilja kuivattu
- 0.25 tl Sipulijauhe
- 0.25 tl Valkosipulijauhe
- 0.25 tl Chilijauhe
- 0.1 tl Oregano kuivattu
- 0.1 tl Juustokumina eli jeera
- 0.1 tl Suola
- 0.1 tl Mustapippuri
- 1 tl Sitruunan mehu
- 1 rkl Ruohosipuli tuore, pieneksi silputtuna
Paprikamajoneesi (Hesburger-imitaatio)
- 1.5 dl Majoneesi
- 0.5 kpl Punainen paprika
- 1 tl Grillimauste
- 0.5 tl Kidesokeri
Kurkkumajoneesi (Hesburger-imitaatio)
- 1.5 dl Majoneesi
- 0.5 kpl Maustekurkku
- 0.5 tl Sipuli tahnaksi raastettuna
- 0.5 tl Sinappi makea ja mieto
Sweet Chili dippi (Burger King -imitaatio)
- 1 dl Kermaviili
- 2 tl Ketsuppi
- 1 tl Piparjuuri itse raastettu tai valmis tahna
- 0.5 tl Kidesokeri
- 0.5 tl Sitruunan mehu
- 0.25 tl Cayennepippuri
- 0.1 tl Suola
Big Mac kastike (McDonalds -imitaatio)
- 1 dl Majoneesi
- 0.5 tl Sipuli tahnaksi raastettuna
- 1.5 rkl Kurkkusalaatti esim. Felix
- 2 tl Ketsuppi
- 1 tl Sinappi mieto tai 0.5tl vahvaa
- 0.1 tl Kurkuma
- 0.25 tl Kidesokeri
- 0.5 tl Valkoviinietikka
Jogurtti (Iskender) kastike kebablihalle
- 2 dl Maustamaton jogurtti esim. valio turkkilainen luomujogurtti
- 1 kpl Valkosipulin kynsi
- 0.25 tl Suola
- 0.5 tl Basilika kuivattu
- 0.1 tl Mustapippuri
- 0.1 tl Cayennepippuri
- 1 tl Kidesokeri
Makea chilikastike (Thaityylinen)
- 2 kpl Punainen chili tulisuusaste oman maun mukaan
- 2 kpl Valkosipulin kynsi
- 1.5 dl Vesi
- 1 dl Kidesokeri
- 0.5 dl Valkoviinietikka tai riisiviiinietikka
- 0.5 tl Suola
- 2 tl Maissitärkkelys esim. Maizena
- 2 rkl Vesi
Valmistusohjeet
Sinihomejuustodippi
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sinihomejuustodippi sopii erityisesti buffalo wingseille ja muille tulisille dipattaville tai salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa lisää maidolla).
Hunaja-Sinappi -majoneesi
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Hunaja-Sinappi sopii erityisesti kasvisten dippailuun tai salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa maidolla).
Cheddarjuusto -dippi
- Laita pieni kattila hellalle keskilämmölle. Sulata siinä voi ja ripottele jauhot mukaan. Paahda jauhoja usein sekoittaen n. 5 minuuttia tai kunnes saavat hieman väriä.
- Vispaa mukaan ensin puoli desiä maitoa ja sen jälkeen loput. Sekoita koko ajan ja ota pois lämmöltä kun maito kiehahtaa.
- Lisää sinappi ja Cheddar -juusto. Sekoita huolellisesti kunnes juusto on sulanut. Cheddar-dippi sopii erityisesti nacho-lautaselle, friteerattujen ruokien dippailuun ja hampurilaisen väliin.
Chilimajoneesi (Sriracha)
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sriracha majoneesi sopii erityisesti katkaravuille ja muille mereneläville sekä kanalle.
Valkosipulimajoneesi (Aioli)
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Valkosipulimajoneesi eli Aioli sopii erityisesti kalalle ja muille mereneläville.
Ranch -kastike
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Ranch sopii erityisesti vihanneksille tai sipsien dippailuun sekä salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa maidolla).
Paprikamajoneesi (Hesburger-kopio)
- Leikkaa paprika puoliksi ja poista siemenet. Paahda pintapuoli grillissä, uunissa tai kaasuliekillä mustaksi. Uunissa paahtaminen käy asettamalla paprikanpuolikas leikkuupinta alaspäin foliolla vuoratun uunipellin päälle ja paahtamalla 225 asteisessa uunissa n. 25min.
- Laita paprika heti paahtamisen jälkeen pieneen kulhoon ja peitä se tiiviisti foliolla tai kelmulla. Kuumasta paprikasta syntyvä höyry irrottaa sen kuoren. Odota 5-10 minuuttia ja poista sitten suurin osa palaneesta kuoresta.
- Muussaa paprika haarukalla tahnaksi.
- Sekoita majoneesi, paprikatahna ja grillimauste yhteen. Grillimausteeksi paras valinta on Hesen oma grillimauste jota saa ravintolasta mukaan pienissä pusseissa mutta mikä tahansa muukin hienojakoinen yleisgrillimauste käy. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Paprikamajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin ja lihalle.
Kurkkumajoneesi (Hesburger-kopio)
- Pilko maustekurkku mahdollisimman pieniksi kuutioiksi tai raasta hienoksi. Raasta sipulista tahnaa raastimen pienimmällä terällä tai ”Parmesan-raastimella”.
- Sekoita majoneesi, kurkkusilppu, sipulitahna ja sinappi. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Kurkkumajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin tai ranskalaisille.
Sweet Chili dippi (Burger King -kopio)
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sweet Chili dippi on todella monikäyttöistä, se sopii tuoreiden ja friteerattujen kasvisten dippailuun, ranskalaisille, sipseille, salaatinkastikkeeksi tai oikeastaan mihin tahansa.
Big Mac kastike (McDonalds -kopio)
- Raasta sipuli tahnaksi raastimen pienimmällä terällä tai ”Parmesan-raastimella”.
- Sekoita reseptin ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Big Mac Special -kastike sopii erityisesti tietenkin hampurilaisen väliin.
Jogurttikastike kebablihalle
- Kuori ja pilko valkosipulin kynnet mahdollisimman hienoksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Pirskottele kastiketta koko kebab-annoksen päälle (myös lihalle). Tätä helppoa mutta herkullista kastiketta voi käyttää myös dippiluun ja salaatinkastikkeena. Ohenna tarvittaessa maidolla.
Makea chilikastike (Thaityylinen)
- Poista chileistä kanta ja halkaise palko. Poista sisältä suurin osa siemenistä (tai älä poista jos haluat tosi tulista kastiketta). Kuori valkosipulin kynnet. Leikkaa chilejä ja valkosipuleita hieman pienemmäksi.
- Mittaa kaikki reseptin ainekset kahta viimeistä ainesta lukuunottamatta tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna seosta koneella n. 30 sekuntia.
- Siirrä seos kattilaan ja kiehauta. Kun seos kiehuu, laske lämpöä ja anna porista n. 5 minuuttia.
- Sekoita reseptin kaksi viimeistä ainesta eli vesi ja maissitärkkelys. Lisää tämä ohuena nauhana kiehuvan kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua vielä n. minuutin ajan.
- Anna kastikkeen jäähtyä ja säilö ilmatiiviissä purkissa jääkaappiin.
Reseptissä huomioitavaa
- Ohjeen maustemäärät on ilmoitettu sillä oletuksella että teit majoneesin itse reseptin alussa olevalla ohjeella. Jos käytät kaupan majoneesia niin lisää/vähennä suolaa tarvittaessa.
- Majoneesin/kermaviilin voi mitata myös punnitsemalla. 1dl on n. 100g
- Majoneesipohjaiset kastikkeet voi tehdä kermaviiliin tai toisinpäin. Jos vaihdat majoneesin kermaviiliin niin lisää suolaa maun mukaan.
- Dippikastikkeena voi käyttää myös bbq-kastiketta, guacamolea tai salsaa.
Iskender jogurttikastike mustapippurin määrä aivan pöyristyttävä. Onko tätä oikeasti testattu. Puskee järkyttävästi mustapippuri läpi. Tähän riittää myllystä semmoinen reipas pyöräytys, tässä poskettomasti liikaa…
Hyvä huomio, korjattu.
Veivakkaas Panchon remouladeklooni.
Ei kyllä tämän ohjeen hesen paprika majoneesi toimi ollenkaan. Kuten kuvassakin näkyy, niin siitähän tulee aivan vetistä litkua kun nuo paprikat heittää itse tehdyn majoneesin sekaan. Ei pysy kasassa noin suurella määrällä nestettä. Majoneesikin oli tällä ohjeella aika ohutta jo valmiiksi. Ei jatkoon.
Mahtaiskohan Hesen chilimajoneesista saada tehtyä kopiota?
Onko tuo 0,1tl (esim. Ranch-kastikkeessa) siis oikeasti ⅒teelusikallista? Eli ½maustemitallinen? Sehän on ihan olematon määrä
Kyllä on. Ei tosin niin tarkkaan ole välttämätöntä mitat, riittää että pienen ripauksen maustepurkista sirottelee. Kastikepohja (kermaviili) on niin miedon makuinen että kun nuo kaikki mausteet siihen lisää niin kyllä ne riittävät. Voi tietenkin säätää oman maun mukaan. Varsinkin jos ei ehdi antaa kastikkeen maustua niin mausteita voi kokeilla lisätä.
Kauankohan nuo herburger majoneesien kopiot säilyvät kylmässä 🙂
Sailynee ainakin viikon suljetussa purkissa. Suolan ja etikan määrää lisäämällä voi parantaa säilyvyyttä.
Onko tuo 0,1tl (esim. Ranch-kastikkeessa) siis oikeasti ⅒teelusikallista? Eli ½maustemitallinen? Sehän on ihan olematon määrä