Paras paistinpannu 2025 – Parhaat paistinpannut testissä
Paras paistokasari
Paras keskihintainen pannu
Paras paistinpannu useimmille
Paras hiiliteräspaistinpannu
Paras valurautapaistinpannu
Paistinpannu on yksi keittiön käytetyimmistä ja monipuolisimmista kypsennysastioista. Parhaan paistinpannun valinta voi kuitenkin olla kuviteltua hankalampaa. Tarjolla on nykyään niin paljon eri materiaaleja ja pinnoitteita että sormi menee suuhun kokeneemmallakin kokilla.
Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki suosituimmat paistinpannumateriaalit ja pinnoitteet sekä selvitämme niiden hyvät ja huonot puolet. Kerromme myös mihin muuhun tulee kiinnittää huomiota, juuri sinulle parasta paistinpannua valitessa.
Helpotamme hankintapäätöstä entisestään paistinpannuvertailullamme, josta löydät suosittelemamme paistinpannut useista eri kategorioista. Suositukset perustuvat Mättömestarin omiin kokemuksiin sekä kymmenien kansainvälisten paistinpannuvertailujen, verkkokauppojen asiakaspalautteen ja oikeiden käyttäjien kokemuksien analyysiin.
Parhaan paistinpannun valinta
Parhaan paistinpannun valintaan liittyy useita eri kriteerejä.
1. Soveltuvuus eri liesityypeille
Aivan ensimmäisenä kannattaa selvittää minkälaiset pannut ylipäätään soveltuvat omalla liedellä käytettäväksi. Pannun käyttökohteet määrittävät sen valmistusmateriaali ja pinnoitteet.
Periaatteessa kaikkein monikäyttöisin liesityyppi on kaasu. Kaasuliedellä lämpö jakautuu nopeasti ja tasaisesti pannun muotoa mukaillen myös ulkoreunoille eli se soveltuu erinomaisesti myös perinteisen pyöreäpohjaisen wokkipannun käyttöön. Vaikka kaasuhellalla voikin periaatteessa käyttää mitä tahansa pannua, avoimen liekin intensiivisestä kuumuudesta johtuen, tarttumattomaksi pinnoitettujen (Teflon / keraaminen) pannujen käyttö ei ole suositeltavaa. Jos kuitenkin käytät pinnoitettua pannua, varmista ainakin että se on laadukkaasti valmistettu ja mahdollisimman paksupohjainen.
Myös valurautalevyllinen- ja keraaminen sähköliesi sopivat lähes kaikille pannuille. Oikeastaan ainut pannu josta jäät paitsi on pyöreäpohjainen wokkipannu. Nämä liedet lämpenevät kaikkein hitaiten eli sopivat parhaiten tarttumattomille pannuille.
Induktioliesi on ainut liesityyppi jolla on selkeitä rajoitteita. Induktioliesi toimii syöttämällä liesitason alla olevan käämin läpi suuritaajuista vaihtovirtaa. Käämissä kulkevat elektronit liikkuvat edestakaisin ja vaihtavat suuntaa tuhansia kertoja silmänräpäyksessä. Tästä muodostuu magneettikenttä joka reagoi pannun pohjan kanssa kuumentaen sen. Toisinsanoen, induktioliedellä toimivat ainoastaan magneettisesta materiaalista valmistetut paistinpannut. Tämä rajaa pois täysalumiiniset- sekä kuparipannut. Myös jotkin ruostumattomasta teräksestä valmistetut pannut ovat ei-magneettisia. Kaikkein halvimpia markettipannuja lukuunottamatta, lähes kaikki pinnoitetut paistinpannut ovat nykyään induktiolle sopivia. Tarkista asia kuitenkin pannun tiedoista ennen ostopäätöstä. Kaikki tässä artikkelissa suosittelemamme pannut soveltuvat käytettäväksi induktioliedellä.
Keraamisella liesitasolla/induktiotasolla kannattaa huomioida että paistinpannun epätasainen pohja saattaa naarmuttaa sitä. Käytä siis valurautapannuja varoen.
2. Materiaali
Paistinpannun valmistuksessa käytetty materiaali tai materiaalit vaikuttavat oleellisesti sen ominaisuuksiin ja huoltamiseen.
Alumiini
Alumiini on suosituin paistinpannumateriaali koska se on erittäin kevyttä, suhteellisen edullista ja se johtaa lämpöä erinomaisesti. Alumiini häviää lämmönjohtokyvyssä vain kuparille mutta kupari on moninkertaisesti kalliimpaa. Alumiini ei ole kuitenkaan kovin kestävää, se vääntyy/naarmuuntuu helposti ja reagoi happamien ruokien kanssa. Näistä syistä alumiinia ei koskaan käytetä paistinpannun pintamateriaalina.
Rakenteen vahvistamiseksi, alumiini yleensä anodisoidaan ja/tai yhdistetään jonkin muun materiaalin kanssa. Suosittua on esimerkiksi puristaa alumiinikerros, kahden teräskerroksen väliin tai lisätä alumiinipannun pohjaan rosterikiekko jolloin saadaan kestävärakenteinen pannu joka kuumenee nopeasti.
Ruostumaton teräs (rosteri)
Ruostumaton teräs soveltuu kohtalaisesti paistinpannujen valmistukseen. Se ei nimensä mukaisesti ruostu tai reagoi happamien ruokien kanssa, se on helppohoitoista, kestävää eikä naarmuunnu tai väänny helposti. Rosterin ainut suuri miinuspuoli on sen surkea lämmönjohtokyky. Rosterin lämmönjohtokyky on tässä esittelemistämme materiaaleista kaikkein huonoin. Yleensä rosteripannut valmistetaankin niin että rosterikerrosten väliin tulee kerros, erittäin hyvin lämpöä johtavaa alumiinia tai kuparia. Rosteripannu vaatii myös runsasta rasvan käyttöä ja korkean lämpötilan jotta paistettava tuote ei tartu.
Valurauta
Valurautapaistinpannut valmistetaan nimensä mukaisesti valamalla. Valurauta on kestävää, johtaa lämpöä hyvin, varastoi lämpöä erinomaisesti ja se soveltuu kaikille kuumennustavoille. Painon lisäksi, valurautapannun selkeästi huonoin puoli on sen vaatima erityishuomio. Valurautapannu pitää käsitellä rasvapolttamalla jotta se soveltuisi ruoanlaittoon. Valurauta ruostuu äärimmäisen helposti mutta pintaan poltettu rasva suojaa sitä ja tekee pinnasta tarttumattoman. Käyttäjän tulee huolehtia että rasvapoltettu pinta ei vahingoitu. Tämä tarkoittaa käytännössä käsipesua, ilman tiskiainetta sekä huolellista kuivausta pesun jälkeen.
Hiiliteräs
Nimestään huolimatta, hiiliteräksessä on itseasiassa vähemmän hiiltä kuin valuraudassa. Tästä syystä hiiliteräspannut voidaan valmistaa leimaamalla teräslevystä ja näinollen ne ovat ohuempia, sileäpintaisempia ja kevyempiä kuin valuraudasta valmistetut pannut. Valuraudan tapaan hiiliteräs tulee rasvapolttaa ennen käyttööottoa. Hiiliterästä on helpompi rasvapolttaa, koska se ei ole niin huokoista kuin valurauta. Toisaalta rasvapoltettu pinta myös irtoaa helpommin joten todennäköisesti joudut uusimaan polton useammin.
Hiiliteräs on kestävä materiaali, joka kestää kovaa kuumuutta. Hiiliteräspannu onkin hyvä valinta esimerkiksi wok-ruokien paistamiseen. Hiiliteräspannun puhdistaminen voi olla haastavaa, mutta kunhan noudatat oikeaa puhdistusmenetelmää, se kestää käytössä pitkään.
Kupari
Kuparin vahvuudet ovat erinomainen lämmönjohtokyky ja kaunis ulkonäkö. Lämmönjohtokykynsä ansiosta kuparinen paistinpannu lämpenee todella nopeasti. Kupari on kuitenkin moninkertaisesti kalliimpaa kuin muut tässä esitellyt materiaalit. Tästä syystä sitä harvemmin käytetään peruspannuissa.
3. Pinnoite
Lähes kaikki paistinpannut on pinnoitettu jollain tapaa, oli se sitten keinotekoinen tai luonnollinen pinnoite. Tässä vertailu pinnoitteiden eroista.
Tarttumaton pinnoite (Teflon-tyyppinen)
Tarttumaton pinnoite on käyttöominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Tarttumattomalla pinnoitteella voit parhaimmillaan paistaa jopa kananmunan ilman lisättyä rasvaa. Tarttumaton pinnoite on myös helppohoitoinen, sillä lika irtoaa helposti, pinnoite ei voi ruostua ja se on periaatteessa konepesun kestävä. Kaiken lisäksi, pinnoittamalla voidaan valmistaa todella kevyitä paistinpannuja ja muotoilumahdollisuudet ovat rajattomat.
Miksi emme sitten automaattisesti suosittele tarttumatonta pinnoitetta kaikille? Perinteisesti Teflonin (Polytetrafluorieteeni, PTFE) ainesosana on käytetty PFAS-yhdisteiden ryhmään kuuluvia perfluorioktaanihappoa (PFOA) ja perfluorioktaanisulfonaattia (PFOS), jotka on myöhemmin todettu terveydelle haitallisiksi, aiheuttaen mm. syöpää. Vaikka useimmat tarttumattomat pannut on nykyään valmistettu ilman PFOA- ja PFOS yhdisteitä, tämä ei tarkoita että pinnoite olisi täysin turvallinen. Tarttumaton pinnoite on edelleen käytännössä muovia ja se valmistetaan käyttäen vaihtoehtoisia, mutta samankaltaisia yhdisteitä kuin ennenkin.
Jos pannua kuumennetaan liikaa (>350 °C), pinnoitteesta alkaa vapautua terveydelle haitallisia kaasuja tai jos pinnoite on vahingoittunut, sitä saattaa hilseillä ruoan joukkoon. Otat siis tietoisen riskin käyttämällä tarttumattomaksi pinnoitettua pannua.
Tarttumaton pinnoite sopii parhaiten: Herkkien ja helposti tarttuvien ruokien, kuten kalan ja kananmunien paistamiseen sekä vähärasvaiseen ruoanvalmistukseen.
Keraaminen pinnoite
Keraamisesti pinnoitettujen pannujen kategoria syntyi alunperin kun Teflonin terveyshaitat tulivat julkiseen tietoon. Paistinpannujen keraaminen pinnoite on useimmiten valmistettu käyttäen ns. sooli-geeli prosessia. Prosessin pääkomponenttina käytetään yleensä piidioksidia. Vaikka keraamista pinnoitetta markkinoidaan terveellisempänä vaihtoehtona, todellisuudessa sooli-geeli prosessin mahdollisista terveyshaitoista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa.
Keraaminen pinnoite on uutena melko tarttumatonta mutta menettää kulutessaan tämän ominaisuuden melko nopeasti. Keraamista pinnoitetta voi käyttää huolettomammin, korkeammilla lämpötiloilla kuin Teflonia, se on kohtuullisen helppo puhdistaa eikä se vaadi minkäänlaista huoltoa.
Keraaminen pinnoite sopii parhaiten: Ei mihinkään. Keraaminen pinnoite sopii kaikkeen paistamiseen kohtalaisesti mutta ei mihinkään muita paremmin.
Rasvapoltto
Rasvapoltto on pinnoitusmenetelmä jota käytetään valurauta- ja hiiliteräs pannuissa. Rasvapoltossa pannuun muodostuu vettä hylkivä pinta joka estää ruoan vesiliukoisia proteiineja tarttumasta metalliin. Pinnoitus tapahtuu lisäämällä pannun pintaan ohut kerros ruokaöljyä tai rasvaa ja altistamalla pannu kovalle kuumuudelle. Pinnoite syntyy kun rasva hajoaa pienemmiksi molekyyleiksi ja polymerisoituu pitkiksi molekyyliketjuiksi. Tässä ohjeet rasvapolttoon.
Rasvapoltettu pinnoite on ainut täysin varmasti turvallinen vaihtoehto. Se on oikein tehtynä ja hoidettuna kohtuullisen tarttumaton ja pysyy tarttumattomana. Rasvapoltettu pinnoite kestää todella korkeita lämpötiloja ja siinä voi käyttää metallisiakin työvälineitä. Mikä parasta, vahingoittuneen pinnan voi korjata yksinkertaisesti uusimalla rasvapolton
Kun rasvapoltettu pannu pestään aina käsin, ilman astianpesuainetta ja kun käytät aina kypsentäessä runsaasti rasvaa, pinnoite pysyy tarttumattomana eikä rasvapolttoa välttämättä tarvitse koskaan uusia.
Rasvapoltettu pinnoite sopii parhaiten: Pihvien paistamiseen ja vihannesten paahtamiseen.
Ruostumaton teräs
Vertailun helpottamiseksi, tässä vielä tietoa pinnoittamattoman, ruostumattoman teräksen eli rosterin ominaisuuksista ruoanlaitossa. Rosteripannunkin voi pinnoittaa rasvapolttamalla mutta pinnoite ei tartu kovin hyvin eikä rosterista saa koskaan niin tarttumatonta kuin rasvapoltettua valurautaa tai hiiliterästä.
Paras tapa käyttää rosterista pannua on ensin odottaa että pannu kuumenee todella kuumaksi, sitten lisätä runsaasti rasvaa ja lopuksi kypsennettävä tuote. Rosterin etuna on sen helppohoitoisuus. Rosterisen pinnan voi pestä koneessa tai käsin astianpesuainetta käyttäen.
Pinnoittamaton, ruostumaton teräspinta sopii parhaiten: Fondien eli kastikepohjien valmistukseen, hauduttamiseen ja ruoan säilyttämiseen.
4. Koko
Hankittavan pannun koko on tärkeää valita oikein sillä liian täysi pannu jäähtyy nopeasti ja liian tyhjä pannu kuluttaa turhaan energiaa ja sen pinnoite saattaa vahingoittua. Oikean koon valitseminen on erityisen vaikeaa jos tarkoitus on hankkia vain yksi pannu jolla hoidetaan kaikki paistaminen. Tässä tilanteessa suosittelisimme valitsemaan seuraavasti:
- 1-2 henkilöä = 24cm
- 3 henkilöä = 26cm
- 4 henkilöä = 28cm
- 5+ henkilöä = 30cm
Kannattaa huomioida myös se että pannujen halkaisija mitataan ylälaidasta ylälaitaan. Jos paistinpannussa on loivat reunat, käyttökelpoinen paistopinta on pienempi kuin jyrkkäreunaisessa pannussa. Paistokasarissa, eli pannussa jonka reunat kääntyvät suoraan ylöspäin, paistopinta on siis kaikkein suurin. Paistokasaria hankkiessa voit siirtyä suosituksen henkilömäärässä ainakin yhden portaan pienempään pannuun.
Jos olet valmis hankkimaan useamman pannun. Hyvä yhdistelmä on esimerkiksi 24cm ja 28cm paistinpannu tai 28cm paistinpannu ja 24cm paistokasari. Eri kokojen lisäksi kannattaa samalla valita pannut eri materiaalista/-pinnoitteella jolloin käyttömahdollisuudet monipuolistuvat entisestään.
5. Hinta
Käytettävissä oleva budjetti tulee tietenkin ottaa huomioon. Hyvin käyttöä kestävän, tarttumattoman paistinpannun saa onneksi jo noin viidelläkympillä. Noin satasella saa huippukestävän, tarttumattoman pannun. Paras sijoitus on pinnoittamaton paistinpannu, sillä ne ovat käytännössä ikuisia. Pinnoittamattomien pannujen käyttö ja huolto vaativat kuitenkin enemmän vaivaa. Jos ollaan liikkeellä oikein tiukalla budjetilla, kannattaa harkita valurauta tai hiiliteräspannun hankkimista käytettynä. Laadukkaan pannun saa käyttökuntoon kunnon puhdistuksella ja rasvapoltolla. Huonoin sijoitus ovat keraamiset paistinpannut sillä niiden pinnoite kuluu nopeasti käyttökelvottomaksi.
Paistinpannuvertailu
Otimme huomioon kaiken yllä mainitun ja valitsimme parhaan paistinpannun useissa eri kategorioissa. Koska tarttumaton paistinpannu on monipuolisin ja helppokäyttöisin, sitä on helpoin suositella kotikokille. Tästä syystä valitsimme parhaan, tarttumattoman paistinpannun kahdessa eri hintaluokassa.
Kokoneemmalle kokille tai keittiön toiseksi paistinpannuksi suosittelemme hankkimaan joko hiiliteräs, valurauta tai rosteripannun.
Amazon.de:stä tilaaminen
Osa suosittelemistamme paistinpannuista on edullisinta tilata Saksalaisesta Amazon.de -verkkokaupasta.
Amazon.de verkkokaupassa asioiminen onnistuu Englanniksi ja yli 99€ tilaukset toimitetaan usein ilman postikuluja (kun tuotetiedoissa lukee ”dispatches from Amazon”).
Tilauksen voi maksaa kortilla tai suoraan pankkitililtä (SEPA direct debit). Tilaus toimitetaan noin viikossa. Katso lisäohjeet MaksuKamun Amazon-tilausoppaasta.
Paras paistinpannu useimmille
Scanpan CTX
Tanskalaisen Scanpanin CTX sarja koostuu useista erilaisista tarttumattomaksi pinnoitetuista keitto-astioista. Astiat on valmistettu viidestä teräs- ja alumiinikerroksesta jotka takaavat astioiden kestävyyden, hyvän lämmöjohtavuuden ja yhteensopivuuden kaikille liesityypeille (mukaanlukien induktio).
Scanpan CTX on paras paistinpannu useimmille koska sen Stratanium-pinnoite on erittäin tarttumaton ja kestävä, sen jyrkähköt, pyöristetyt reunat sopivat monenlaiseen kokkailuun, se on sopivan kevyt mutta samalla lämpenee tasaisesti ja sen viileänä pysyvä kahva on muotoilultaan paras koskaan kokeilemamme.
- Tuotekoodi: 6500XX00
- Kokovaihtoehdot: 20cm, 24cm, 26cm, 28cm, 32cm
- Uuninkestävä: Kyllä (250°C)
- PFOA/PFOS-vapaa: Kyllä
- Konepesun kestävä: Kyllä
- Sopii induktioliedelle: Kyllä
- Valmistusmaa: Tanska
- Valmistajan takuu: 5 vuotta
- Hintaluokka:
Hyvää
Huonoa
Paras keskihintainen paistinpannu
Fiskars Hard Face
Kotimaiselta Fiskarsilta löytyy useampi sarja päteviä, tarttumattomaksi pinnoitettuja paistinpannuja. Erityisesti Hard Face -sarjassa hinta-laatu suhde on kohdillaan. Noin viidelläkympillä saa todella kestävän ja tarttumattoman Hardtec Superior+ pinnoitteen joka on yhdistetty hyvin muotoiltuun pannuun joka kuumenee tasaisesti. Kahvan materiaalissa on hieman säästetty mutta muotoilultaan se on erittäin ergonominen.
- Tuotekoodi: 105222X
- Kokovaihtoehdot: 22cm, 24cm, 26cm, 28cm, 30cm
- Uuninkestävä: Kyllä (150°C)
- PFOA/PFOS-vapaa: Kyllä
- Konepesun kestävä: Kyllä
- Sopii induktioliedelle: Kyllä
- Valmistusmaa: Suomi
- Valmistajan takuu: 2 vuotta
- Hintaluokka:
Hyvää
Huonoa
Paras paistokasari / rosteripannu
La Creuset Stainless Steel Saute Pan
Jos hankit ruostumattomasta teräksestä valmistetun paistinpannun, suosittelemme valitsemaan pannun sijaan kasarin. Rosteri soveltuu parhaiten kastikkeiden (fondi) valmistukseen, hauduttamiseen, uunikäyttöön ja ruoan säilytykseen joten paistokasarin hankkiminen rosterisena on todella monipuolinen valinta.
Paras paistokasari/rosteripaistinpannu useimmille on tämä Ranskalaisen La Creusetin valmistama, tyylikäs paistokasari. Kasari on valmistettu lisäämällä kahden pinnoittamattoman rosterikerroksen väliin alumiinikiekko joka jakaa lämpöä hellästi ja tasaisesti.
- Tuotekoodi: 96202124001000
- Kokovaihtoehdot: 24cm, 28cm
- Uuninkestävä: Kyllä (260°C)
- PFOA/PFOS-vapaa: Kyllä
- Konepesun kestävä: Kyllä
- Sopii induktioliedelle: Kyllä
- Valmistusmaa: Kiina
- Valmistajan takuu: Elinikäinen
- Hintaluokka:
Hyvää
Huonoa
Paras valurauta paistinpannu
Lodge Classic
Logden legendaarinen Classic paistinpannu on helppo valinta parhaaksi valurautapaistinpannuksi. Tämä jo 125 vuoden ajan tuotannossa ollut pannu on tehtaalla valmiiksi rasvapoltettu joten se on heti käyttövalmis. Lodge Classic valurautapaistinpannua voi käyttää kaikilla liesityypeillä, nuotiolla, grillissä ja uunissa. Oikein käytettynä pannu on lähes ikuinen ja hintakin on kohdillaan.
- Tuotekoodi: –
- Kokovaihtoehdot: 9cm, 13cm, 16cm, 20cm, 23cm, 26cm, 30cm, 34cm, 38cm
- Uuninkestävä: Kyllä (300°C+)
- PFOA/PFOS-vapaa: Kyllä
- Konepesun kestävä: Ei
- Sopii induktioliedelle: Kyllä
- Valmistusmaa: USA
- Valmistajan takuu: –
- Hintaluokka:
Hyvää
Huonoa
Paras hiiliteräspaistinpannu
De Buyer Carbone Plus
Ylivoimaisesti suosituin hiiliteräspannuvalmistaja on Ranskalainen De Buyer. De Buyerin pannut ovat kestäviä, laadukkaita, täysin myrkyttömiä ja vieläpä kohtuu edullisia, joten niitä on helppo suositella. De Buyerin suosituin hiiliteräspannumalli on Mineral B. Me suosittelemme useimmille kuitenkin uudempaa Carbone Plus mallia, jossa on täysin uuninkestävä, pinnoittamaton teräskahva. Lisäksi, toisin kuin Mineral B, Carbone Plus toimitetaan ilman suojavahausta (joka käyttäjän pitää poistaa ennen käyttöönottoa) joten se on huomattavasti helpompi rasvapolttaa. Carbone Plus paistinpannua on saatavana kahdella erilaisella kahvalla. Suosittelemme hankkimaan paksulla/ontolla kahvalla varustetun version sillä se pysyy viileämpänä eikä pureudu kämmeneen kuten litteä kahva.
- Tuotekoodi: 5130-XX
- Kokovaihtoehdot: 20cm, 24cm, 28cm, 32cm
- Uuninkestävä: Kyllä (300°C+)
- PFOA/PFOS-vapaa: Kyllä
- Konepesun kestävä: Ei
- Sopii induktioliedelle: Kyllä
- Valmistusmaa: Ranska
- Valmistajan takuu: 2 vuotta
- Hintaluokka:
Hyvää
Huonoa
Paras keraaminen paistinpannu
GreenPan Venice Pro
Erityisesti keraamisesta pinnoitteestaan tunnetun Greenpanin Venice Pro on paras keraaminen paistinpannu. Venice Pro -sarjan paistinpannut ovat kolmikerroksisen rakenteen ansiosta kevyitä ja nopeasti lämpeneviä. Pannun keraaminen pinnoite on lähes yhtä tarttumaton kuin Teflon eikä sen valmistuksessa ole käytetty lainkaan PFAS-yhdisteitä. GreenPanin keraaminen pinnoite kestää hyvin korkeitakin lämpötiloja ja sen voi pestä astianpesukoneessa.
- Tuotekoodi: –
- Kokovaihtoehdot: 20cm, 26cm, 28cm, 30cm
- Uuninkestävä: Kyllä (315°C)
- PFOA/PFOS-vapaa: Kyllä
- Konepesun kestävä: Kyllä
- Sopii induktioliedelle: Kyllä
- Valmistusmaa: Kiina
- Valmistajan takuu: Elinikäinen (Pinnoite 5 vuotta)
- Hintaluokka:
Hyvää
Huonoa
Paras wokkipannu (kaikille liesille)
Oikeaoppiseen wokkaamiseen tarvitaan savuavan kuuma pannu sekä paljon paistopinta-alaa (ts. korkeat ja pyöristetyt reunat). Valitettavasti nämä kriteerit karsivat useimmat liesityypit ja kaikki tarttumattomat pinnoitteet pois pelistä. Yleisesti emme edes suosittele wokkipannun hankkimista jos sinulla ei ole käytettävissä kaasuliettä. Sähköliedellä ja induktiolla toimivia, litteäpohjaisia wok-pannuja on toki olemassa mutta niiden käytössä ei ole juurikaan järkeä koska pannun reunat jäävät pääosin kylmäksi. Sähköliedellä ja induktiolla paras pannu wokkaamiseen on tavallinen hiiliteräspaistinpannu, kuten vertailumme voittaja, De Buyer Carbone Plus. Kaasuliedellä, paras wokkipannu on halvin, pyöreäpohjainen hiiliteräspannu jonka onnistut löytämään.
Paistinpannun käyttö
Paistinpannun käyttöön liittyy muutamia vinkkejä jotka kannattaa pitää mielessä jotta paistotuloksesta saadaan paras mahdollinen ja pannu pysyy mahdollisimman pitkään käyttökelpoisena.
Paistaminen
Oli pannu valmistettu mistä tahansa materiaalista, se kannattaa aina esilämmittää mahdollisimman hitaasti. Täysteholla kuumennus saattaa vaurioittaa paistinpannun pinnoitusta tai saada aikaan metallin pysyvää vääntymistä. Jos käytät paistamiseen öljyä, esilämmitä paistinpannu tyhjänä ja lisää öljy vasta kun pannu on sopivan kuuma. Voit testata kuumuuden lisäämällä pannulle pisaran vettä. Jos pisara jää pannun pinnalle ”tanssimaan”, lämpötila on sopiva paiston aloittamiseen. Voin voi lisätä jo esilämmitysvaiheessa, kun voin vaahtoaminen loppuu, pannu on sopivan kuuma paistamiseen. Muista kuitenkin että voi palaa paljon herkemmin kuin öljy eli käytä matalampaa paistolämpötilaa. Liesien täysteho on useimmiten aivan liian kuuma paistamiseen, suosittelemme paistamaan n. 2/3 teholla.
Pesu
Anna paistinpannun aina jäähtyä rauhassa reiluun huoneenlämpöön ennen puhdistusta. Suosittelemme kaikkien paistinpannujen pesemistä käsin vaikka ohjekirjassa olisi sallittu koneellinen pesu.
Teflon-, keraamiset-, kupari- ja rosteripannut voi tarvittaessa jättää likoamaan ja pestä pehmeällä tiskisienellä, lämpimän veden ja tiskiaineen kanssa.
Valurauta- ja hiiliteräspaistinpannuja ei tule liottaa pitkiä aikoja ja pesuun käytetään vain lämmintä vettä ja pehmeää tiskisientä (ilman astianpesuainetta!). Liottaminen ruostuttaa metallia ja astianpesuaine poistaa pannun pinnalta tarttumista estävän, poltetun rasvakalvon. Kuivaa pannu huolellisesti pesun jälkeen. Hyvä tapa on myös ”syväkuivata” pannu lämmittämällä se vielä liedellä (tai lieden jälkilämmöillä). Jos pannun pinta näyttää tämän käsittelyn jälkeen kuivalta, sipaise talouspaperilla pintaan vielä todella ohut kerros öljyä.
Säilytys
Pinnoitettujen ja rosteristen paistinpannujen säilytykseen ei ole mitään erityisiä sääntöjä. Pyri kuitenkin säilyttämään pannut erikseen. Jos tilaa ei ole niin pannut voi pinota päällekkäin asettamalla niiden väliin vaikka palasen huopaa joka estää pinnoitteen naarmuuntumisen.
Hiiliteräs- ja valurautapannut tulee säilyttää kuivassa paikassa. Välttäisin myös paikkoja joihin saattaa roiskua vettä.
Paistinpannun merkinnät
Paistinpannujen myyntipakkauksissa ja nettikauppojen tuotekuvauksissa on usein merkintöjä jotka kertovat oleellista tietoa pannun käytöstä. Valitettavasti merkintöjä ei ole standardisoitu joten merkintojen ikonit vaihtelevat valmistajittain. Tässä kuitenkin yleisimmät merkinnät ja niiden selitys.