Valkosuklaa-Karpalo Cookies
Tällä ohjeella valmistuu parhaat – pinnalta rapeat mutta sisältä tahmeat – Amerikkalaistyyliset pikkuleivät. Ohjeessa on käytetty mausteena valkosuklaata ja kuivattuja karpaloita mutta ne voi vaihtaa mieleisekseen. Suosituin variaatio on ylivoimaisesti maitosuklaahiput ja kokeilemisen arvoisia ovat myös esim. kaura-rusina tai maapähkinävoi.
Raaka-aineet
- 235 g Vehnäjauho (4dl)
- 0.5 tl Leivinjauhe
- 0.5 tl Ruokasooda
- 0.25 tl Suola
- 150 g Suolaton Voi
- 165 g Fariinisokeri (2dl)
- 90 g Kidesokeri (1dl)
- 1 tl Vaniljauute
- 1 kpl Kananmuna
- 1 kpl Kananmunan keltuainen
- 100 g Valkosuklaa
- 1 dl Kuivattu Karpalo
- 1 dl Saksanpähkinä
Valmistusohjeet
- Rouhi suklaa ja saksanpähkinät pienemmiksi muruiksi sekä hienonna veitsellä karpaloita. Siivilöi yhteen jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola.
- Laita uuni lämpiämään 165 asteeseen ja aseta leivinpaperi uunipellille.
- Sulata voi. Vatkaa kulhossa yhteen hieman jäähtynyt sula voi, sokeri ja fariinisokeri. Lisää mukaan vaniljauute, kananmuna ja keltuainen. Jatka vispausta kunnes seos on kuohkeaa (n. 5min).
- Sekoita (puulusikalla tai nuolijalla) joukkoon jauhoseos mahdollisimman vähin liikkein. Lisää joukkoon lopuksi suklaa, karpalot ja pähkinät.
- Tavoitteena on tehdä noin 12 suurehkoa pikkuleipää. Koska taikina leviää uunissa melko paljon, pitää paisto suorittaa kahdessa erässä. Jaa siis taikina kahtia ja nostele toisesta puolesta lusikoilla (tai käsin) uunipellille 6 yhtä suurta kasaa mahdollisimman kauas toisistaan. Älä yritä tehdä kasoista keksin muotoisia (litteitä). Paista 165 asteessa n. 20 minuuttia. 15 minuutin jälkeen kannattaa seurata paistumista ja ottaa keksit pois uunista heti kun ulkoreunus saa aavistuksen väriä.
- Vedä leivinpaperi kekseineen pois uunipelliltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Nostä tämän jälkeen keksit ritilän päälle ja paista seuraava erä.
Reseptissä huomioitavaa
- Uunituoreena cookiet maistuvat parhaalta maidon kanssa tai maitoon dipattuna. Jäähtyneenä kahvin tai teen.