Friteeraustaikina neljällä tavalla
Erilaisilla friteeraustaikinoilla saadaan uppopaistettavan tuotteen pintaan rapea kuori. Taikinan valinta vaikuttaa kuoren rapeuteen, koostumukseen, paksuuteen, ulkonäköön ja makuun. Alla ohje perinteisen friteeraustaikinan, Tempuran, maissipohjaisen- sekä oluella maustetun taikinan valmistukseen. Ohjeen lopusta löytyy suositeltuja käyttökohteita eri taikinoille.
Raaka-aineet
Perinteinen friteeraustaikina
- 1 dl Vehnäjauho
- 0.5 dl Maissitärkkelys esim. Maizena
- 1 tl Leivinjauhe
- 0.25 tl Suola
- 1 dl Kevytmaito
- 1 kpl Kananmuna
- 1 rkl Rypsiöljy
Tempura frittitaikina (kevyempi Japanilainen)
- 1 dl Vehnäjauho
- 1 rkl Perunajauho
- 0.5 tl Leivinjauhe
- 1 kpl Kananmuna
- 1 dl Vesi jääkylmänä
Maissipohjainen frittitaikina (ruokaisampi/paksumpi)
- 2.5 dl Vehnäjauho
- 1.5 dl Maissijauho eli polenta
- 3 tl Sokeri
- 1 tl Suola
- 1 tl Leivinjauhe
- 2 kpl Kananmuna
- 1.5 dl Maito
Olut-friteeraustaikina (Yorkshire Beer Batter)
- 1 dl Vehnäjauho
- 0.5 dl Maissitärkkelys esim. Maizena
- 0.5 tl Ruokasooda
- 0.25 tl Valkopippuri
- 1 tl Suola
- 1.5 dl Olut jääkylmänä, esim. Guinness
Valmistusohjeet
Perinteinen
- Sekoita kuivat aineet eli jauhot, maissitärkkelys, leivinjauhe ja suola keskenään.
- Sekoita toisessa astiassa yhteen maito, kananmuna ja öljy. Vatkaa haarukalla kunnes kananmunan rakenne hajoaa.
- Lisää kostea seos kuivan joukkoon ja sekoita. Varo ylisekoittamasta joten lopeta heti kun taikina on tasaista.
Tempura
- Sekoita keskenään jauhot, perunajauhot (tärkkelys) ja leivinjauhe.
- Riko kananmuna toiseen astiaan ja vatkaa rakenne rikki. Lisää mukaan jääkylmä vesi ja sekoita huolellisesti.
- Siivilöi nesteen sekaan n. 1/3 jauhoista ja sekoita todella varovasti haarukalla. Lisää toiset 1/3 ja sekoita jälleen. Lisää loput jauhot ja sekoita. Taikinaan saa ja pitääkin jäädä klimppejä sillä ylisekoittamisen vapauttama gluteeni pilaa taikinan ominaisuudet. Jos taikinaa ei käytetä heti, sen voi pitää kylmänä laittamalla joukkoon pari isoa jääpalaa.
Maissi
- Sekoita kuivat aineet eli vehnäjauhot, maissijauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe keskenään.
- Lisää mukaan kananmuna ja maito. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Tätä taikinaa voi sekoittaa reilummin tasaiseksi.
Reseptissä huomioitavaa
- Perinteinen friteeraustaikina sopii oikeastaan mihin tahansa friteeraukseen joten käytä sitä jos ohjeessa ei ole erikseen mainittu muuta taikinaa. Jos friteeraat jälkiruokaa niin lisää taikinaan 1-2 rkl sokeria.
- Tempura-frittitaikina muodostaa varovaisen sekoituksen jättämien klimppien ja kylmän lämpötilan ansiosta rapean ja ilmavan kuoren. Se sopii erinomaisesti kasviksille ja mereneläville.
- Maissipohjainen frittitaikina muodostaa friteerattavan tuotteen ympärille ruokaisan, leipämäisen kuoren joten älä käytä sitä hennon makuisiin tuotteisiin. Sopii erinomaisesti esim. Corn Dogeihin.
- Oluella maustettua friteeraustaikinaa käytetään perinteisesti Fish & Chips kalan kuorrutukseen mutta sitä voi käyttää muuhunkin friteeraukseen. Kokeile esim. sipulirenkaille tai muille kasviksille.
Jos haluaisi munattoman maissifritin niin millä lähtisi korvaamaan nestettä?
Tulee oluttaikinalla ainakin heittämällä parempaa kuin 90% ravintoloiden kanakoreista yms. Oli hyvä taikina, maissitärkkelys oli itselleni uutta — toimii. Tein kuhaa, varmaan kevyempi taikina olisi ollut coulinaristisesti oikeaoppisempi, mutta tämä meni hyvin rehtinä pubityylisenä mäiskeenä ystävien ja oluiden kanssa. 190c tuli tosi nätti värikin nopeasti.
Jos esim: kanoista haluaa lähelle ravintoloiden kanakoria… niin ei kyllä näillä resepteillä.. parhaat tulee kun kanat pyörittää vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa,ja korppujauhoissa,, ja sen jälkeen öljyyn paistumaan👍
Niin, panerointi on aivan täysin eri asia kuin frittitaikina. KFC mm. käyttää panerointia, mutta kiinalaisessa keittiössä friteerataan.
Mikä noista on paras porsaan lihan friteeraukseen?
Perinteisellä tai oluella maustetulla fritillä lähtisin kokeilemaan kun ei muuta tietoa reseptistä ole.