Itse tehty Guacamole
Aito Meksikolainen Guacamole dippi/kastike syntyy kädenkäänteessä ja yksinkertaisista raaka-aineista. Guacamole kannattaa tehdä itse sillä kauppojen valmistuotteissa on useimmiten vain muutama prosentti pääraaka-ainetta (avokado) joten niitä ei oikein voi edes kutsua Guacamoleksi. Guacamolea voi käyttää lisäkkeenä Meksikolaisissa ruoissa, dippikastikkeena ja pastankin kastikkeena se tuntuu olevan suosittua.
Raaka-aineet
- 3 kpl Avokado
- 2 rkl Limen mehu
- 1 kpl Tomaatti
- 0.25 kpl Punasipuli
- 0.5 dl Korianteri tuore, silputtuna
- 0.5 tl Suola
- 0.25 tl Pippuri
Valmistusohjeet
- Halkaise tomaatti ja kaavi suurin osa vetisestä sisuksesta pois. Litistä puolikkaat leikkuulaudalla ja pilko pieniksi kuutioiksi.
- Pilko kourallinen korianteria hienoksi silpuksi ja 1/4 sipulista pieneksi kuutioiksi.
- Halkaise avokado pituussuunnassa kuljettamalla veitsi sen ympäri. Väännä puolikkaita vastakkaisiin suuntiin jolloin ne irtoavat toisistaan.
- Poista kivi lyömällä veitsi sen keskelle ja vääntämällä. Kaavi avokadon sisus lusikalla kulhoon tai isolle leikkuulaudalle.
- Purista limen mehu heti avokadojen päälle (hidastaa avokadon tummumista). Survo avokadoja haarukalla kunnes lopputuloksena on melko tasainen massa. Massan voi maun mukaan jättää kokkareiseksi tai murjoa aivan tasaiseksi.
- Lisää avokadomassaan ohjeen kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.
Reseptissä huomioitavaa
- Käytä tummia ja painaessa hieman pehmeitä avokadoja
- Jos käyttämäsi avokadot ovat kovin pieniä niin käytä ohjeen määrään 4kpl tai kun erityisen isoja niin käytä vain 2kpl
- Siirrä mahdollisesti yli jäävä Guacamole ilmatiiviseen purkkiin ja jääkaappiin mahdollisimman nopeasti.
- Itse tehty Guacamole säilyy jääkaapissa 2-3 päivää mutta alkaa tummua (ei vaikuta makuun) jo seuraavana päivänä.
Kätevä vinkki, säästä ainakin yksi avokaadon kivistä, ja jos guacamolea jää yli, niin laita kivi (siis kokonaisena) tahnan sekaan säilytysrasiaan ja rasian kansi tiiviisti kinni, ennen kuin laitan rasian jääkaappiin. Avokaadon kivi vähentää tummumista 🙂 Meillä on sitrusallergiaa, mikä estää limen käytön, niin siksi laitan kiven tahnan sekaan heti valmistuttua, ennen tarjolle laittoa.