Etusivu » Ruokaohjeet » Kebab kastike (tomaattipohjainen)

Tulinen vai mieto?

Tämä tomaattipohjainen kastike sopii kebablihan lisäksi erinomaisesti muullekin lihalle ja kanalle. Kastikkeen tulisuutta voi tuunata oman maun mukaan tulisemmaksi tai miedommaksi erilaisilla chileillä. Tarjoile kuumana tai kylmänä kypsennetyn lihan päälle annosteltuna.

Mättömestarin itse tehty tulinen tai mieto tomaattikastike Kebablihalle

Kebab kastike (tomaattipohjainen)

Arvosana 3.97, ääniä 156
Tulosta Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Kastike, Lisuke
Pääraaka-aine: Kasvikset
Annoksia: 20
Valmistelu: 10 minuuttia
Kypsennysaika: 10 minuuttia
Kokonaisaika: 20 minuuttia

Raaka-aineet

  • 500 g Paseerattu tomaatti
  • 1 kpl Sipuli
  • 2 kpl Valkosipulin kynsi
  • 2 rkl Oliiviöljy extra virgin
  • 1 tl Mustapippuri
  • 2 tl Paprikajauhe
  • ½ kpl Kasvisliemikuutio
  • 1 rkl Balsamiviinietikka
  • 1 rkl Sriracha kastike
  • 2 tl Sinappi

Lisäksi halutusta tulisuusasteesta riippuen

Valmistusohjeet

  • Pilko sipuli, valkosipuli ja halutessasi chilit pieniksi paloiksi.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pilkotut vihannekset. Kuullota keskilämmöllä kunnes pehmenevät hieman.
  • Lisää kattilaan paseerattu tomaatti, mausteet, kasvisliemikuutio, sriracha kastike, sinappi ja balsamiviinietikka. Keitä hiljalleen n. 10 min tai kauemminkin jos esim. muu kokkailu on kesken. Hyvälaatuinen tölkkitomaatti (esim. Cirio- tai Mutti-merkkinen) on niin makeaa että lisämakeutusta ei tarvita. "Kaupan merkkejä" käyttäessä kastikkeeseen voi lisätä maun mukaan lorauksen siirappia, fariinisokeria tai kidesokeria.
  • Jos haluat kastikkeesta täysin sileää, anna sen jäähtyä hieman ja sekoita sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  • Ohjeen mukainen annos on iso joten säilö ylimääräinen kastike hyvin puhdistettuun lasipurkkiin.

Reseptissä huomioitavaa

  • Tarjoile kuumana tai kylmänä lisukkeena kebablihalle tai mille tahansa muullekin lihalle. Voit myös paistaa kebablihan pannulla ja lisätä paiston loppuvaiheessa pari ruokalusikallista kastiketta joukkoon jolloin lihasta tulee mehevämpää.
  • Tämä on varsin työläs lisä joten laitetaan ylimääräisenä tuunausvinkkinä: Jätä paprikajauhe pois mutta lisää keittovaiheessa joukkoon puolikas, mustaksi paahdettu, kuorittu ja pilkottu, punainen paprika. Aja lopussa kastike sileäksi sauvasekoittimella.
  • Helpoin tapa valmistaa kebab-kastike on mitata kaikki ainekset tehosekoittimen kannuun ja ajaa nopeimmalla asetuksella niin kauan että kannusta alkaa nousta höyryä. Tehosekoittimen pitää olla kohtuu tehokas lämmittääksen kastikkeen.

12.03.23 – Reseptiä on muokattu alkuperäisestä. Uusi versio on nopeampi valmistaa ja siinä käytetään paseerattua tomaattia, tomaattimurskan sijaan. Maustemäärät säädetty uudelleen. tomaattimäärään sopivaksi.

Samankaltaiset artikkelit

28 Kommenttia

  1. Koska ei ollut paseerattua tomaattia, murskasin tomaatit itse ja lisäsin vähän myös paprikaa. Heitin vähän fariinisokeria lopuksi näppituntumalta. Tuli kyllä hyvää!

  2. Missä vanha resepti? Jäi vanhan asunnon kaapin oveen. Oli lähes sama kuin Troijan kebabissa. Ainekset oli jotenkin… paseerattu tomaatti, tomaatti pyre, Dijon sinappia, sokeri, valkopippuria, punainen chili, oliko muuta? Blenderiin ja parikymmentä minuuttia miedolla lämmöllä.

  3. Tämä nyt ei ihan maistunut Kebab paikkojen kastikkeelta. Ehkä juutokuminaa tai jotain puuttuu.. hmmm..

  4. Olen tehnyt tällä ohjeella monta kertaa. Nyt ostin vahingissa Polpa tomattimurska + paprika, tuli vieläkin maukkaampaa 🙂 Ja chiliä olen lisännyt, muuten ohjeen mukaan.

  5. Moro!

    Kokkailen työnikin puolesta paljon ja oon havainnu nää reseptit varsin toimiviksi. Yritin etsiä teiltä tällä kertaa kanakebabille sopivaa currykastike ohjetta, mutta sitä ei oikein tahdo mistään löytää. Löytyykö teiltä alustavaa ideaa moisesta? Tämäkin kyllä menee, mutta curry on aina curry kanan kyljessä.

    1. Käännytin vaimon ja tyttären kebabille tämän avulla. Vinkkinä jos valkosipuli tuottaa vatsalle haasteita, niin shalotti toimii myös. Lisäksi käytin savupaprikaa tavallisen paprikan asemesta. Hyvä resepti joka tapauksessa!.

  6. Ohjeessa lukee 2tlk paseerattua tomaattia.

    Minkähän kokoisia tölkkejä, on vissiero onko ne 150gr vai 500gr tölkkejä. Itse laitoin 2kpl 500gr tölkkejä joten maku jäi mausteiden osalta laimeaksi.

  7. Oli kyllä tosi hyvää käytettiin makeuttamiseen reipas ruokalusikallinen hunajaa kyllä toimi

  8. Hyvä soossi, stydi mutta olematta kuitenkaan takapotkuinen. Mutin murskaa käytin. Sinappi epäilytti aluksi, kun keittäessäkin tuoksui voimakkaasti, mutta soseutuksen jälkeen oli harmonisesti sulautunut osaksi voimakasta, mutta lempeää makumaailmaa.

  9. Mä teen hyvi samanlaista tomaattisoosii mut lisään 2 ruokalusikallis tavallist majoo ku teen yhestä muttin paseeratust purkist. Pehmentää tulisuutta kivasti. Joskus aikoinaa kebabbilan pojat opetti

  10. Hyvin toimii. Itse vähensin srirachakastikkeen määrän puoleen ja pehmensin makua tilkalla ruokakermaa. Silti oli sopivasti potkua.

    Kysymys: miksi mausteet, kasvisliemikuutio, srirachakastike, sinappi ja balsamiviinietikka lisätään vasta kun kastiketta on keitetty 20 min? Kärsiikö maku jos ne lisää paseeratun tomaatin kanssa samaan aikaan?

    1. Ajatus on ennen mausteiden lisäämistä pehmentää vihannekset ja haihduttaa nestettä. Muistaakseni kokeilin aluksi lisätä kaikki ainekset heti mutta kastikkeesta tuli liian voimakasta. Saattaa olla että resepti on hieman yliajateltu ja samaan lopputulokseen pääsee keittämällä kaikki ainekset kerralla mutta vähentämällä mausteiden määrää.

  11. Hei,
    Mikä kiehuttamisen tarkoitus on.
    Olen tuohon pizzan tekoon perehtynyt ja siinä kyllä paras kastike tulee kiehuttamatta.
    kiitos resepteistä. Kebab vetäytymässä jääkaapissa. Mielenkiinnolla kohta maistelen.

    1. Olen samaa mieltä että paseerattu tomaatti on pizzaan parasta käyttää keittämättä. Kebab-kastikkeeseen se on kuitenkin mielestäni hieman liian vetistä (makukysymys toki). Kiehauttamalla kastikkeesta saadaan hieman paksumpaa ja voimakkaamman makuista.

  12. Kysymys: Voisiko tätä kastiketta käyttää tällaisenaan myös pizza pohja kastikkeena, esim. voisi olla hyvä itsetehdyssä kebab-pizzassa?

    1. Ehdottomasti voi. Muista vaan että tämä kastike on voimakkaan makuista eli se peittää mietojen täytteiden maun.

    1. Kyllä se parista viikosta n. kuukauteen jääkaapissa säilyy kunhan on ilmatiivis purkki eikä dippaile suussa käynyttä lusikkaa purkkiin.

  13. Muuten hyvä, mutta neitsytoliviiöljyä ei ole mitään järkeä paistaa, ei kestä lämpöä. Tavallista tilalle

    1. Mahtaneeko Suomesta muuta saadakaan kuin extra virgen -öljyä? Tavallinen auringonkukka- tai rypsiöljy käy paljon paremmin. Tässä on niin tujut mausteet, ettei rypsiöljyn paha maku pääse läpikään.

    1. Tässä ohjeessa ei ole kauhean tarkkaa. Käytä tarpeen mukaan 300 – 500g tölkilliset. Ylimääräisen voi hyvin jopa pakastaa jos ei ole heti tarvetta.

      1. 2 tlk, heh heh, luin ensin kaksi teelusikallista, kiehuttelin sipuleita jo kattilanpohjalla ja ihmettelin mikä nyt ei natsaa kun alhaalla lukee tölkkitomaatit … prkl … äkkiä hyllystä avaamaan viimeistä tomaattimurskapurkkia kattilaan!

        Olisi jotenkin mukavampaa kun saisi selvää lyhennyksistä olen tainnut aikaisemminkin sotkea reseptit tuon tlk / tl takia, niiden lyhennykset ovat niin toisiaan lähellä. ”Tölkki” – se näkyy paremmin.

        Nyt tehdään 1 purkilla tosivahvamausteinen kastike, muhii viimeisiä minuutteja. Muuten todella helppo resepti, ja oli pakko alkaa miettimään sitä kun Yleltä tullut (1.4.2020) kahtena päivänä peräkkäin uutisissa herrrrkullisen näköistä juttua kebabbia valmistavasat kokista joka kaataa päälle himoamaani kastiketta. Kyllä noilla uutisillakin on uskomaton voima mainontana!

        Kiitos silti kastikereseptistä! (#TLK# = tölkki!)

3.97 from 156 votes (155 ratings without comment)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu