Italialainen jauhelihapiiras
Tämä kesäkurpitsa-lihapiiras on harvoja poikkeuksia Mättömestarin reseptikirjastoon sillä kasvis on lähes pääosassa. Piirakka kootaan käänteisesti eli pohja tulee kuoreksi ja yksinkertainen kesäkurpitsa-jauheliha-juusto täyte saa muhia sen alla. Ei todellakaan kovin valokuvauksellinen piirakka mutta sitäkin herkullisempi.
Raaka-aineet
Kuori
- 75 g Voi
- 2.5 dl Vehnäjauho
- 0.5 tl Suola
- 1 tl Leivinjauhe
- 1 dl Emmental-raaste punaleima
- 100 g Kermaviili
- 1 kpl Kananmuna voiteluun
Täyte
- 400 g Nauta/Sika jauheliha
- 2 rkl Voi
- 2 kpl Sipuli pieni tai 1 iso
- 1 kpl Kesäkurpitsa keskikok.
- 2 kpl Valkosipulin kynsi
- 0.5 tl Suola
- 1 tl Valkopippuri
- 1 tl Basilika kuivattu
Valkokastike
- 2 rkl Voi
- 2 rkl Vehnäjauho
- 3 dl Kevytmaito
- 2 dl Emmental-raaste punaleima
- 0.25 tl Suola
- 0.25 tl Mustapippuri
Valmistusohjeet
Kuori
- Sekoita kulhossa vehnäjauho, suola ja leivinjauhe. Nypi sekaan voi niin että tuloksena on murumainen massa.
- Lisää lopuksi kermaviili ja juustoraaste ja sekoita mahdollisimman vähin liikkein tasaiseksi massaksi. Anna levätä jääkaapissa sen aikaa kun valmistat täytteet.
Täyte
- Kuori sipuli ja valkosipuli sekä hienonna ne. Kuori (ei pakollista), halkaise ja kaavi lusikalla kesäkurpitsan huokoinen sisus pois. Kuutioi kesäkurpitsa n. 1cm x 1cm paloiksi.
- Kuullota paistinpannulla (voissa) sipulit pehmeiksi. Siirrä sipulit syrjään ja nosta lämpöä. Ruskista jauheliha. Kun jauheliha on kypsää, lisää pannulle muut ainekset eli kesäkurpitsat, valkosipuli, suola, valkopippuri ja basilika. Hauduta keskilämmöllä kunnes kurpitsat pehmenevät (n. 15min). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pippuri saa tässä maistua reilusti. Valmista valkokastike kun täyte hautuu.
Valkokastike
- Sulata voi kattilassa ja lisää sen sekaan jauhot. Kääntele seosta jonkin aikaa lämmöllä niin että jauhot ottavat aavistuksen väriä mutta eivät pala. Lisää maito, sekoita hyvin ja anna kastikkeen kiehahtaa koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun kastike paksenee huomattavasti, ota kattila pois lämmöltä ja lisää juustoraaste, suola ja mustapippuri. Sekoita niin kauan että juusto sulaa.
Piirakan kokoaminen
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Levitä täyte voidellun piirasvuoan tai irtopohjavuoan pohjalle. Kaada valkokastike tasaisesti täytteen päälle. Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi kiekoksi ja aseta se kanneksi täytteiden päälle. Voitele kansi kananmunalla ja paina haarukalla muutamia reikiä.
- Paista 200 asteessa n. 30min tai kunnes kuori on kauniin kullanruskea. Tarjoilu on helpompaa jos maltat odottaa piiraan jäähtymistä jolloin juustoinen täyte jämähtää hieman.