Kreikkalainen Gyros liha -resepti
Gyros on döner-kebabin tapaan, pyörivässä pystyvartaassa kypsennettyä lihaa, josta vuollaan rapeaa pintakerrosta sitä mukaa kun se kypsyy. Toisin kuin suomen pikaruokaloista tuttu jauhelihakebab, tämä kreikkalainen herkku valmistetaan kokolihasta, yleensä possusta tai kanasta.
Mättömestarin ohjeella, mehukkaan ja rapean gyros lihan valmistus onnistuu kotiuunissa. Tässä ohjeessa käytämme possun lihaa mutta reseptin lopusta löydät vinkit kanagyroksen tai lammasgyroksen valmistukseen. Gyro -vartaan kasaaminen onnistuu kotona grillitikkujen avulla mutta jos alat tekemään gyrosta useammin niin kasausta helpottaa metallisen pystyvartaan hankkiminen. Tarjoile gyrosliha pitaleipään käärittynä, tsatsiki-jogurttikastikkeen, ranskalaisten perunoiden ja tuoreiden vihannesten kera.
Gyros liha
Raaka-aineet
Gyroslihan marinointi
- 2 kg Possun niska/kassler
- 1 kpl Sipuli
- 4 kpl Valkosipulin kynsi
- 1 dl Rypsiöljy
- ½ dl Valkoviinietikka
- ½ dl Hunaja
- 2 rkl Suola hieno merisuola
- 2 rkl Paprikajauhe makea, ei savustettu
- 2 rkl Oregano
- 1 rkl Dijon sinappi
- 1 rkl Juustokumina
- 1 rkl Mustapippuri myllystä
- 2 tl Sitruunan kuori
- ½ tl Chilijauhe
Gyros uunivarras
- 4 kpl Grillitikku
- 1 kpl Peruna iso
- 2 kpl Tomaatti pieni
- 2 kpl Sipuli pieni
- 1 kpl Vihreä Paprika
Tsatsiki
- 1 kpl Kurkku
- 1 tl Valkoviinietikka
- 1 kpl Valkosipulin kynsi
- 1 rkl Oliiviöljy
- 1 rkl Sitruunan mehu
- 500 g Maustamaton Kreikkalainen jogurtti
- Suola
- Mustapippuri
Valmistusohjeet
Gyros
- Aloita valmistamalla marinadi. Viipaloi sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Raasta valkosipulinkynnet ja sitruunan kuori. Yhdistä kaikki marinadin ainekset isossa kulhossa ja sekoita hyvin. Käytä niin isoa kulhoa että lihakin mahtuu siihen.
- Leikkaa liha syiden vastaisesti ohuiksi viipaleiksi (<1cm). Nuiji viipaleet vielä ohuemmaksi lihanuijan sileällä puolella. Mitä ohuemmaksi viipaleet saat, sen parempi. Koita nuijia viipaleita leveämmiksi, ei pidemmiksi.
- Lisää lihat marinadiin pari siivua kerrallaan ja huolehdi että siivut peittyvät joka puolelta marinadilla. Peitä kulho kelmulla ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli, mielellään 24 tuntia.
- Koska gyros varrasta kotoa harvemmin löytyy, rakennamme grillitikuista telineen gyroksen kasaamista varten. Pese ja halkaise iso peruna pituussuunnassa kahtia. Työnnä molempien puolikkaiden leikkuupuolelta läpi kaksi grillitikkua. Tikkujen pitäisi asettua vähintään 5cm päähän toisistaan. Aseta telineet vierekkäin uunivuokaan tai syvälle uunipellille.
- Kokoa gyros seivästämällä suoristetut lihasiivut telineeseen, yksi kerrallaan. Sovittele siivuja niin että tornista tulee mahdollisimman tasareunainen lieriö. Jos siivu on liian iso niin voit taittaa sen kokonaan kahtia tai kääntää yli jäävän sivun uudelleen telineen keskelle. Piilota myös marinadissa olleet sipulit kerrosten väliin. Jos huomaat että torni alkaa kallistua johonkin suuntaa tai grillitikut menevät ristiin niin on parempi aloittaa kokonaan alusta kuin yrittää väännellä tikkuja. On tarkeää että torni on suht suorassa jotta ylhäältä valuvat mehut pitävät lihan tasaisesti mehevänä.
- Kun torni on valmis, tikkujen päissä pitäisi olla vielä hieman tilaa. Täytä grillitikkujen päät halkaistuilla tomaatilla ja sipulilla sekä paprikalohkoilla. Vihanneksista valuva neste pitää lihan mehevänä ja antaa sille lisämakua.
- Jos sinulla on paistomittari, tökkää se ylhäältä lihatornin keskelle. Peitä gyros leivinpaperilla ja kääri sen jälkeen vielä folioon. Paista ilman kiertoilmaa, 170°C asteessa, n. 4 tuntia tai kunnes paistomittari näyttää 82 astetta. Liha on niin rasvaista että se on vielä mehevää näinkin ylikypsänä.
- Neljän tunnin kuluttua, poista folio, leivinpaperi ja paistomittari. Kytke kiertoilma päälle ja jatka paistamista 170°C asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapea. Käännä gyros paiston puolivälissä jotta saat tasaisen paistopinnan. Valele gyrosta paistoliemellä, kääreen poiston ja kääntämisen yhteydessä.
- Valmista! Vuole gyroslihaa terävällä kokkiveitsellä, tekemällä pitkää sahausliikettä tornin yläosasta alaspäin. Ohuiden kerrosten ansiosta tuloksena on enemmänkin mehukkaita ja pehmeitä murusia kuin siivuja. Gyroksen pinnan voi paistaa uudelleen rapeaksi pintakerroksen vuolemisen jälkeen.
- Tarjoile esimerkiksi paistoliemeen kastettuun pitaleipään rullattuna, tsatsikin, ranskalaisten perunoiden, tomaatin ja sipulin kera.
Tsatsiki
- Raasta kurkku raastimen karkeimmalla terällä. Kerää raaste kulhoon, lisää ripaus suolaa sekä valkoviinietikka ja sekoita. Suola ja etikka vapauttavat kurkusta nestettä. Anna seistä kymmenisen minuuttia.
- Kurkun vetistelyä odotellessa, sekoita jogurttiin raastettu valkosipuli, sitruunan mehu ja oliiviöljy.
- Purista käsin kurkusta ylimääräinen neste pois ja sekoita jogurtin joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi mintulla tai persiljalla.
Reseptissä huomioitavaa
- Jos grillitikkuvartaan kasaaminen tuntuu hankalalta, voit hankkia metallista valmistetun gyros/döner pystyvartaan.
- Perinteisesti, aito kreikkalainen gyrosliha tarjoillaan taskuttomaan pitaleipään käärittynä mutta itse käytän yleensä kaupan valmiita, taskullisia pitaleipiä. Voit hyvin tarjoilla gyroslihan myös tortillaan käärittynä.
- Possugyrokseen voi periaatteessa käyttää mitä tahansa osaa possusta. Parhaimman lopputuloksen saat kuitenkin käyttämällä rasvaista lihaa, jotta gyros pysyy mehevänä. Parhaiten sopivia osia ovat siis niska/kassler, etuselkä, lapa ja kylki tai näiden sekoitus. Reseptikuvissamme käytettiin kassleria ja kylkeä.
- Gyroksen voi valmistaa samaa ohjetta ja marinadia käyttäen myös kanan- tai lampaanlihasta. Paras ruhonosa kanagyrokseen on broilerin paistileike tai luuttomat koipireidet. Paras ruhonosa lammasgyrokseen on lapa tai kaula.
- Ohjeen mukaan valmistettuna, lihaa riittää kymmeneen tuhtiin pitagyrokseen (10 x 150g). Kun lihaa jää yli, kannattaa se pakastaa vuollettuna ja valmiiksi annoksiksi jaettuna. Pakasta annosten mukana pari lusikkaa paistolientä niin liha on mehevää vielä sulatettunakin. Reseptiä voi tietenkin pienentää mutta lihasta ei tällöin tule niin mehevää.
- Pitagyroksen lisäksi lihaa voi tarjoilla yksinkertaisesti erilaisten salaattien kanssa, pizzan täytteenä tai vaikka riisin ja kebabkastikkeen kanssa.
- Gyroksen voi kypsentää myös grillissä tai savustimessa. Todellinen PRO kypsentää kuitenkin lihan pyörivässä gyros-vartaassa!
Turkkilainen Döner -versio
Samaa ohjetta noudattaen voi valmistaa myös Turkkilaisen Döner kebab version. Turkkilaiseen Döneriin käytetään yleensä naudanlihaa, kanaa tai lammasta. Suosittelemme naudan niskaa.
Gyros ohje muuntuu Döner ohjeeksi vaihtamalla liha ja lihan marinadi. Seuraa siis Gyros-reseptiä alusta loppuun mutta vaihda marinointivaiheen ainekset oheiseksi.
2 kg Naudan niska
200 g Maustamaton Turkkilainen jogurtti
1 dl Rypsiöljy
1 dl Paseerattu tomaatti tai 2 rkl tomaattipyree
1 kpl Sipuli
4 kpl Valkosipulin kynsi
2 rkl Suola
1 rkl Mustapippuri myllystä
2 rkl Paprikajauhe
2 rkl Kidesokeri
1 rkl Juustokumina
1 tl Korianterinsiemen, jauhettu
1 rkl Oregano
2 tl Chilijauhe
1 tl Timjami
Kebab tulee persiankielestä ja tarkoittaa grilliä. Gyros (kreikkaa)ja Döner (turkkia) tarkoittavat pyöriä. Yksinkertaisesti kebabliha on vaan grillissä valmistettua lihaa eikä kebab suinkaan ole mikään kastike tai mausteseos vaan lihan valmistumistapa. Döner Kebab tarkoittaa siis pyörivää grilliä. Gyros ja Döneriä ei käytännössä voi valmistaa normi uunissa. Kebab vaatii myös uunissa grilli vastuksen jotta sitä edes voi harkita kutsuvan kebabiksi. Toki ihmisille myydään kaikkea paskaa kebabin nimellä mutta se on sama, kuin Mossen nokalle laitettaisiin Mersun merkki ja vältettäisiin sen olevan Mersu.